АВТОинфор. Рубрикатор по темам  
Акустика Безопасность Двигатель Драйв Закон История Кузов Оптика Отзыв Подвеска Покупка Резина Ремонт Рулевое Салон Тюнинг Ходовая Электрика


АВТОинфо 

Шість порад для ефективної експлуатації шин

Шість порад для ефективної експлуатації шин
24/10/2017 11:45
24/10/2017 11:45


Шини - єдине, що з'єднує автомобіль з дорогою, тому недооцінювати їх значимість не можна. Щоб продовжити термін служби шин, слід звернути увагу на ряд ключових моментів. Фахівці компанії Goodyear розвінчають 6 найпоширеніших міфів і помилок, що стосуються ефективної експлуатації шин.



Як довго прослужать шини?
Шини створені так, щоб забезпечувати надійне зчеплення з дорогою багато тисяч кілометрів. Їх змінюють з кількох причин:
протектор зносився (глибина малюнка знизилася до 1,6 мм в літніх шинах, до 4 мм - в зимових);
трапився прокол з розривом або поріз боковини;
шина прийшла в непридатність після руху на спущеному колесі або з підвищеним навантаженням;
власник вирішив змінити шини, виходячи з власних уподобань.

Шинні матеріали, включаючи гуму, мають такий же термін придатності, як і вся шина. Однак з часом експлуатаційні характеристики шини змінюються: на це впливають умови експлуатації (такі як швидкість, навантаження, зниження тиску, удари об дорожні ями), умови зберігання, температура і багато іншого.

Компанія Goodyear всім своїм клієнтам рекомендує регулярно контролювати стан шин: щомісячно перевіряти тиск, глибину і стан протектора, своєчасно проводити ротацію для рівномірного зносу шин і балансування під час сервісного обслуговування. Також потрібно звертати увагу на поведінку автомобіля, якщо з'явився стукіт або вібрації на рульовому колесі - можливо, шина отримала серйозні пошкодження на дорозі і потребує негайної заміни.

Частина турбот про шини включає відповідне зберігання: шини повинні знаходитися в сухому і прохолодному приміщенні, без прямого попадання сонячних променів. Необхідно також виключити взаємодію з речовинами, що містять продукти нафтопереробки (масла, мастила, паливо), органічних розчинників і кислот.

Як випливає з вищесказаного, при виборі шин не варто надавати великого значення році їх випуску і акцентувати увагу на тому, в 2017 році вони зійшли з конвеєра або в 2015-му. Термін служби шин безпосередньо залежить від умов їх обслуговування та зберігання і може істотно варіюватися.

Тиск в шинах: так чи так це важливо?
Тиск в шинах впливає на їздові характеристики автомобіля, паливну економічність і безпеку. Підтримка рекомендованого виробником рівня тиску продовжує термін служби шин. Тому важливо перевіряти тиск хоча б раз на місяць, а також до і після довгих поїздок. Корисно оглядати протектор шин на предмет нерівномірного зносу, який може вказувати на недостатнє або надлишковий тиск. Навіть в ідеальних умовах їзди шини зазвичай втрачають тиск зі швидкістю 0,69 бару в місяць (причому ця швидкість підвищується при теплій погоді). Якщо не пам'ятаєте, яким має бути тиск в шинах, звіртеся з керівництвом по експлуатації автомобіля або з цифрами на боковій стінці шини.

Коли потрібно міняти літні шини на зимові і навпаки?
Головним критерієм для сезонної зміни шин є температура повітря. Міняти літні шини на зимові слід, коли середньодобова температура знизиться до 7 градусів тепла. І навпаки, зимові шини слід міняти на літні, коли температура повітря підвищується до 7 градусів вище нуля. При цьому вас не повинно бентежити, що вдень повітря може прогрітися до +10 і вище, адже нічні заморозки - нормальне явище для міжсезоння. Слідкуйте за температурою в ті години, коли найчастіше їздите і не чекайте першого снігу. Якщо це в основному ранкові та вечірні години, коли температура нижче +7, то слід замінити шини на зимові.

Чи можна поміняти тільки дві шини?
Заміна однієї або пари шин на шини з іншим малюнком протектора категорично заборонена! Властивості щеплення передніх і задніх шин з різними малюнками протектора і ступенем зносу істотно відрізняються. І тоді, незалежно від типу приводу, машину на слизькій дорозі або після дощу може в найнесподіваніший момент розгорнути або винести на зустрічну смугу. Своєчасна заміна всього комплекту - це в першу чергу безпеку. Якщо немає можливості поміняти весь комплект відразу, переконайтеся, що нові шини повністю ідентичні тим, які вже встановлені.
Також важливо пам'ятати про необхідність періодично міняти передні і задні шини місцями. На передньопривідному автомобілі передні шини зношуються швидше, тому рекомендується міняти їх місцями кожні 10-12 тис. Км або як мінімум раз на рік. Найзручніше це робити під час сезонної зміни шин.


Смужки на нових шинах - для краси?

Кольорові смужки не означають, що шина бракована. Більш того, ні для звичайного водія, ні для працівника шиномонтажу вони не несуть ніякої цінної інформації. Кольорові смужки на шинах дають зрозуміти працівникам складів і сортувальних центрів, якого розміру або типу ця шина. Справа в тому, що на складах шини зберігаються у вертикальному положенні. Відповідно, боковини шин не видно, тому в області протектора виробник наносить кольорові смуги, які і позначають той чи інший типорозмір для більш швидкої ідентифікації шини.

Що буде, якщо встановити шину задом наперед?
Малюнок протектора буває асиметричним і спрямованим. Асиметричні шини повинні встановлюватися за принципом зовнішньої і внутрішньої сторони. Відповідне маркування знаходиться на боковині шини: Inside означає внутрішню сторону, Outside - зовнішню. Оскільки такі шини є ненаправленої, тут не існує «лівих» і «правих» шин. Вони абсолютно однакові, і немає ніякої різниці в напрямку обертання. Шини з направленим малюнком протектора потрібно встановлювати за спеціальною стрілкою, що супроводжується написом Rotation на боковині.
Якщо шини з якоїсь причини встановлені неправильно, це знизить їх експлуатаційні характеристики, зменшить керованість і збільшить швидкість зносу. У такій ситуації рекомендуємо доїхати до найближчої станції шиномонтажу, не перевищуючи 80 км / год, і відновити «статус-кво».

Таким чином, якісні шини прослужать набагато довше, якщо дотримуватися всіх правил експлуатації і зберігання, а також регулярно перевіряти їх стан на станціях техобслуговуван

Источник Goodyear.
Реклама
Запчасти
Онлайн сервис по поиску автозапчастей в Украине
Реклама
АВТОинфо 
ключові аспекти, які слід врахувати при виборі компанії для допомоги в автопідборі Купівля автомобіля — це важливий крок, який потребує уважного підходу та аналізу.

huyndai tucson 2021 За останні кілька років кількість авто з Кореї на вулицях помітно збільшилась. Серед них трапляються на газі, електрокари, а також варіанти оснащені бензиновими або дизельними двигунами.

Як вибрати автосервіс Сьогодні в Україні працює просто величезна кількість СТО. Саме тому дуже важливо правильно вибрати СТО.

СТО