АВТОновости 

Помічник для водія: керуй функціоналом автомобіля за допомогою голосових команд

Помічник для водія: керуй функціоналом автомобіля за допомогою голосових команд
19/04/2018 11:20
19/04/2018 11:20

Як цифрові дисплеї і асистенти з голосовим управлінням кардинально змінюють водіння

~Інтерфейс взаємодії людина-машина (HMI) дозволить абсолютно по-новому подивитися на світ водіння.
~Інтелектуальний командний центр: водій керує функціоналом автомобіля за допомогою голосових команд і сенсорного екрану з тактильним відгуком.
~Штучний інтелект в кабіні водія: HMI думає наперед і розставляє пріоритети
Центральний бортовий комп'ютер повністю контролює HMI.


Хильдесхайм, Лас-Вегас. Ось уже протягом багатьох років сенсорні екрани, технології розпізнавання рукописного тексту і управління жестами поступово приходять на зміну традиційним механічним кнопкам і перемикачам в автомобілі. І це негативно позначається на безпеці дорожнього руху: адже управління навігаційною системою, бортовим комп'ютером або радіо відволікає водія від керування транспортним засобом. На виставці CES 2018 у Лас-Вегасі компанія Bosch представила інтелектуальну технологію, яка дозволяє водієві концентруватися саме на управлінні автомобілем і не відводити погляд від того, що дійсно важливо - дороги. «Ми просто навели порядок в салоні автомобіля. Чим складніші системи використовуються в сучасних автомобілях, тим простішими і інтуїтивними повинні бути системи управління», - розповідає доктор Штеффен Бернс, президент компанії Bosch Car Multimedia.

Штучний інтелект допомагає перетворити інтерфейс «людина - машина» (HMI) в командний центр, який думає наперед. «Початковий функціонал зі штучним інтелектом надає інтерфейсу HMI важливі відомості про водія, транспортний засіб і навколишнє середовище. Це дозволяє системі заздалегідь продумувати і здійснювати настройку дисплеїв і елементів управління таким чином, щоб вони завжди відповідали кожній конкретній ситуації», - продовжує Бернс. Крім того, саме на таких відомостях фахівці компанії Bosch грунтуються при розробці технологій автоматизації управління автомобілем. Тут інтерфейс HMI також є основним елементом, що дозволяє людині оптимально взаємодіяти з автомобілем.

Керуйте інтерфейсом HMI, не відволікаючись від водіння
За даними Технологічного центру Allianz, 63% водіїв в Німеччині керують системами навігації в своїх автомобілях під час водіння, 61% водіїв перемикає радіостанції і 43% переглядають складні меню бортового комп'ютера. Такі відволікаючі фактори є однією з найпоширеніших причин аварій. «Наше завдання - зробити HMI надійним помічником у будь-якій ситуації», - додає Бернс.

В основі функціоналу інтерфейсу HMI лежить асистент з голосовим управлінням, що реагує на мову людини. Він навіть має здатність розпізнавати ті чи інші діалекти. Завдяки технології розуміння природної мови (NLU) водії можуть розмовляти з асистентом Кейсі (Casey), як з пасажиром. Ще одна перевага Кейсі - її здатність думати наперед. За допомогою штучного інтелекту вона може навчитися прогнозувати ймовірні пункти призначення в залежності від часу доби, а коли їй дається команда включити радіо, вона може зробити це з урахуванням переваг водія: наприклад, вранці включити новини, а ввечері - музику.

Цифрові дисплеї підвищують рівень безпеки
90% інформації, одержуваної нами від органів чуття, становить візуальне сприйняття. Це означає, що важлива для водія інформація завжди повинна знаходитися в прямому полі зору. Це досягається за допомогою цифрових дисплеїв в салоні. На сьогоднішній день недостатньо просто стежити за швидкістю, числом оборотів двигуна і дистанцією. Інтелектуальні алгоритми, які самі навчаються, фільтрують і виставляють пріоритет по даним. Наприклад, якщо дорога слизька, в прямому полі зору водія негайно виводиться попереджувальний сигнал, а менш важлива інформація (така, як назва радіостанції) перекладається на інший дисплей. Це допомагає водієві зосередитися на дорозі. Що стосується управління інформаційно-розважальними системами, системою кондиціонування і радіо, у сенсорних дисплеїв і центральних панелей управління є один істотний недолік: щоб вводити потрібні команди, водієві необхідно дивитися на екран. На швидкості 50 км / год, якщо водій відведе погляд від дороги навіть на дві секунди, машина встигне проїхати 30 метрів; на швидкості ж 120 км / год при русі по трасі це відстань перевищить 60 метрів - і це відстань автомобіль проїде наосліп. «Дисплеї з тактильним відгуком швидко наберуть популярність. Адже вони полегшують керування величезною кількістю функцій – наприклад: радіо і телефоном. При цьому вони дозволяють управляти функціоналом швидше, простіше і, що найважливіше, безпечніше», - розповідає Бернс.

Елементи управління, які відображаються на сенсорному екрані, відчуваються як фізичні кнопки. Завдяки цьому водії можуть краще контролювати будь-які свої дії і приділяти більше уваги ситуації на дорозі.

Центральний бортовий комп'ютер керує інтерфейсом
Дисплеї, інформаційно-розважальні системи, голосове управління: одним з наслідків удосконалення технологій в салоні є підвищення вимог до обчислювальних потужностей, проводки та архітектури бортових мереж. В сучасних транспортних засобах дисплеями і електронними приладами керують 5, 10, а то і 15 електронних контролерів. Для координації інформації, яка відображається на всіх дисплеях, необхідні великі обчислювальні потужності. У майбутньому компанія Bosch планує організувати роботу всього інтерфейсу HMI на основі бортового комп'ютера, а також інтегрувати більш широкий функціонал в єдиний центральний процесор. Це дозволить зводити і синхронізувати всі дані інформаційно-розважальної системи, показники панелі приладів і іншу наведену інформацію таким чином, щоб ними можна було керувати з будь-якої частини транспортного засобу в кожен конкретний момент часу. «Це пропонує водіям і пасажирам практично безмежні можливості регулювання системи кондиціонування, навігаційної системи або, наприклад, перемикання радіостанцій з будь-якої точки автомобіля», - пояснює Бернс. Крім того, зменшення кількості контролерів також дозволить звільнити простір для встановлення інших приладів, знизити масу автомобіля і прискорити розробку нових транспортних засобів. А в майбутньому завдяки бездротовим оновленням бортовий комп'ютер, а разом з ним і весь інтерфейс HMI будуть завжди підтримуватися в актуальному стані з тією ж легкістю, як сьогодні смартфони.
Источник BOSH
АВТОновости
GM Defense розробляє Новий Броньований SUV для Дипломатичної Служби США
27/01/2024 09:48
27/01/2024 09:48
GM Defense отримав від Державного департаменту США вагомий контракт на розробку та постачання нового броньованого позашляховика.


Реклама
Запчасти
Онлайн сервис по поиску автозапчастей в Украине
Реклама
АВТОинфо 
Моторна олія 15W40Моторна олія 15W40 відіграє ключову роль у житті будь-якого автомобільного двигуна.

ключові аспекти, які слід врахувати при виборі компанії для допомоги в автопідборі Купівля автомобіля — це важливий крок, який потребує уважного підходу та аналізу.

huyndai tucson 2021 За останні кілька років кількість авто з Кореї на вулицях помітно збільшилась. Серед них трапляються на газі, електрокари, а також варіанти оснащені бензиновими або дизельними двигунами.

СТО